"Dichter bij elkaar!", dat is de rode draad van de gespreksavond georganiseerd door de RK kerkgemeenschap uit IJzendijke.

 Secretaris Guus Langeraert van de Heilige Andreasparochie betoogde voor een verbonden kerkgemeenschap in het dorp. "Ik heb vroeger meegemaakt hoe de katholieken en de protestanten tegenover elkaar stonden. (..) We kunnen het geloof in de gemeenschap weer verenigen (..) Het is toch hetzelfde boek". "Dezelfde baas" roept iemand uit het publiek. De aanwezige kerkbezoekers zijn het volledig met Langeraert eens. "Ik ben niet secretaris af voordat de kerken van IJzendijke samen vieren." voegde de secretaris van de Stichting Mauritskerk IJzendijke hier nog aan toe. 

De presentatie over het RK Kerkgebouw volgt. Architect Guido Goethals geeft aan de hand van zijn ontwerpstudie een inspirerend beeld voor de toekomst van het gebouw. De kerk is beeldbepalend voor het dorpsaanzicht, dit is dan ook de meest genoemde reden om de kerk te behouden. Echt behouden kan enkel door de kerk een nieuwe bestemming te geven. In elke bestemmingsrichting speelt de verbondenheid en centrale ligging een rol. IJzendijke heeft nog altijd geen dorpshuis (mfc), de gemeente zou de kerk hiervoor kunnen gebruiken. Om de exploitatie echt sluitend te maken zullen ook andere ondernemers moeten instappen. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak en verbondenheid.

De kerk kan worden ingezet als dorpscentrum, theater, ouderensoos, restaurant, recreatieve accommodatie, zorg- en gezondheidscentrum en vooral als ontmoetingsplaats. Niet afzonderlijk, juist allen ten samen. Dat maakt de kerk en de toekomst in verbondenheid zo speciaal!

 

 

IMG 0176
IMG 0177
IMG 0179
IMG 0180
IMG 0181
IMG 0183
IMG 0185
IMG 0187
IMG 0190
IMG 0195
IMG 0196
IMG 0201