Museum Het Bolwerk organiseert zondagmiddag 17 juli 2016 van 13.00 tot 17.00 uur het Bolwerk Festijn. 

Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het museum is de markt van IJzendijke deze middag één groot toneel. Dankzij de inzet van een groot aantal enthousiaste vrijwilligers, wordt het een middag vol verrassingen met een optocht, muziek, dans, historische verhalen, demonstraties, (kinder-)spelen en nog veel meer.

Voorafgegaan door de harmonie baant zich die middag een bonte stoet van talrijke, in 17de-eeuwse kledij gestoken personages, koetsen en paarden een weg naar de Markt. De meelopende schoolkinderen tonen vol trots de door hen ontworpen marotten. In de kiosk vertelt boerin Anne van de overval op de kerk van dominee Stuerbout in Waterlandkerkje. Soldaat Jan spreekt over zijn belevenissen in het Staatse leger anno 1604, terwijl landvoogdes Isabella haar visie komt geven op de turbulente gebeurtenis­sen in het jaar 1621.

Op het programma staan tevens optredens van Het Levantijns Orkest en balletschool Anita Bekers. Er worden demonstraties gegeven in onder meer houten tollen maken en tinnen badges gieten. De molenaar komt ovenkoeken bakken en er staat een heuse vis­rokerij. Bezoekers worden uitgenodigd mee te doen met traditionele (kinder-)spelen en zich in het dam­men en schaken te meten met lokale grootmeesters.