Het is weer aftellen tot de Folkloristische Dag op 16 juli op en rond de Markt van IJzendijke. 

De optocht start om 9.30 uur bij Adrie van Minnen (Oranjestraat 60) met voorop de ringrijders te paard en de sjezen. Onze eregasten Burgemeester en Wethouders van Gemeente Sluis worden vervoerd met een wagen getrokken door trekpaarden van Annemieke de Koninck. Muziekvereniging Geduld Overwint neemt de koppositie over. Als de optocht om 10 uur op de Markt arriveert begint de openingsceremonie met een toespraak door de Burgemeester. We zingen het Zeeuws-Vlaams volkslied en hijsen de Zeeuws-Vlaamse vlag. De duiven van duivenvereniging “Steeds Sneller” worden gelost.

Dan begint het ringrijden met trekpaarden en met sjezen. Ze strijden om de pollepel en het kampioenschap van IJzendijke. Er zijn de hele dag demonstraties oude ambachten op de Markt, in de Gouverneurstraat en de Kerkstraat. Om 12 en 14 uur verzorgt volksdansgroep “Ôns Boeregoed” een optreden op de kiosk op de Markt. In de Mauritskerk is om 13.30 het muzikaal hoogtepunt: het concert met St. David’s Minstrels mannenkoor en Muziekvereniging Geduld Overwint, de kerk zit altijd bomvol. ’s Middags op de bolbaan van bolclub Molenzicht onder de Molen beginnen om 13.30 uur krulbolwedstrijden, ook voor publiek. U mag zelf kiezen welke sjees het mooist versierd is, na het tellen van de stemmen is de prijsuitreiking om 15 uur. De hele dag is het Openluchtterras op de Markt. De toegang tot de Folkloristische Dag is gratis. 

Verder is het vanaf 9 uur de hele dag jaarmarkt in de Koninginnestraat en de Landpoortstraat. Museum Het Bolwerk is de hele dag open en er is een speurtocht. Het Regionaal Amateur Schilder Festival speelt zich af in de tuin van de Mauritskerk, de kerk is open. Molen “De Witte Juffer” maalt de hele dag spelt tot meel, is te bezichtigen, er worden speltpannenkoeken gebakken en kinderen mogen er tekenen. Bij de Siersmid Groosman / Uitspanning  Cadsandria is het open huis met demonstratie smederij. De apotheose van de dag is het eind van de middag als de finales van het ringrijden worden verreden. Om 17 uur gaan we de Markt opruimen maar blijft het nog lang gezellig op de terrassen en in de cafés, eetcafés en restaurants.

 

Meer informatie

Telefoon: 06-10947273
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: http://folkloristischedag.nl 

Volgend jaar vieren we op zaterdag 15 juli 2017 de 46e Folkloristische Dag en op zondag 16 juli 2017 de 10e Internationale Trekpaardenkeuring IJzendijke.